logo banner

Lekker zacht en vers

Le Larry geitenkaas wordt sinds 1981 op ambachtelijke wijze geproduceerd in Lochristi. In tegenstelling tot Franse geitenkazen, wordt de geitenkaas van Le Larry geproduceerd met verse melk. De verse melk wordt na maximum 2 dagen verwerkt en gestremd op lage temperatuur. Zo benutten we het volle aroma van de rauwe melk volledig en heeft de kaas geen bittere nasmaak.

Van geitenmelk tot geitenkaas

De melk is afkomstig van 2 geitenrassen: Witte Saanen en Anglo-Nubiërs. De geiten worden 2 maal daags gemolken. Voor de voeding van deze dieren wordt enkel kwaliteitsvol gewonnen ruwvoeder gebruikt. Le Larry koopt zowel verse melk als wrongel aan. De binnengekomen geitenmelk wordt opgewarmd tot 20°C en wordt vervolgens gestremd. Hierbij verandert de homogene vloeistof in een mengsel van vaste deeltjes (de wrongel) en een lichtgele vloeistof (de wei). Om de melk te laten stremmen worden een zuursel en een stremsel toegevoegd. Na het stremmen, wat ongeveer 24 uur duurt, volgt het uitlekken. Om de kaas te laten uitlekken, wordt deze in vormpjes met gaatjes geschept. Het uitlekken duurt ongeveer 48 uur. Tijdens die 48 uur worden de kaasjes twee maal omgedraaid. Bij de laatste maal omdraaien wordt er ook zout aan toegevoegd. Wanneer de kaasjes uitgelekt zijn, worden ze doorkoeld en daarna verpakt. De bereide kazen worden gemaakt van wrongel. De kaas wordt uit de wei gezeefd en geperst. Het persen zorgt ervoor dat de wrongeldeeltjes beter aansluiten en vergroeien, zodat een homogene kaasstructuur ontstaat. Na het persen, wordt de kaas in een vorm gebracht geschikt voor verdere bereiding met ham, spek, zalm, olie en kruiden of klaargemaakt voor verdere affinage.

Zorg voor kwaliteit

Bij ons staat perfecte hygiëne en de voortdurende controle van melk en kaas bovenaan het lijstje. Onze productie moet aan de strengste eisen op gebied van gezondheid en milieu voldoen. We maken het ons ook graag moeilijk: we gebruiken geen kleurstoffen of bewaarmiddelen. De binnengekomen melk wordt zo snel mogelijk verwerkt. Al na drie dagen worden de afgewerkte kaasjes uitgevoerd. We leveren meerdere keren per week verse kazen aan de groothandel en die brengt ze dagvers naar de winkel, naar u. Op die manier komen de meest verse producten in de schappen van de winkel en bij de klant.

Ambachtelijke geitenkaas